Viborg Domkirkekvarter

En ny helhedsplan i Viborg Domkirkekvarter skal styrke sammenhænge og forløb mellem områdets forskellige pladser, rum, museer og historiske bygninger. Domkirkekvarteret er byens hjerte og kulturelle mødested. Vores forslag fletter den tunge historiske ballast sammen med et nutidigt, levende, socialt og dynamisk rum. 

Sted

Viborg, Danmark

Samarbejdspartnere

Landskabsarkitekt, Ph.D Christine Waage Rasmussen, belysningsdesigner Jesper Kongshaug, Lundgaard og Tranberg arkitekter, v. Partner Mikkel Kjærgård Christiansen og ingeniører Wissenberg A/S.

Bygherre

Viborg Kommune

Type

1. præmie i projektkonkurrence

Rolle

Totalrådgivere, idé og opgaveansvarlige

Status

Under projektering

Landskabet omkring Viborg er formet af is og smeltevand under den seneste istid. Landskabet er gennemskåret af brede dybe dale, bl.a. sødale, hvor de aflange søer Nørresø og Søndersø tegner en del af det store gennemgående landskabstræk. Vandet i istidens smeltevandsslugter har, længe før mennesket fandt hertil, tegnet dybe spor på vejen mod søernes lavereliggende terræn. De kom til at fungere som korridorer i det menneskeskabte landskab, og deres forløb bærer en egen logik, som domkirkekvarteret voksede op omkring. Netop det, at der, under de menneskeskabte lag, ligger disse forløb og planer er en værdi, der skal bevares og styrkes.

Viborg er en af de ældste byer i Danmark. Navnet Viborg betyder "det hellige sted på bakken". Qua sin centrale geografiske placering, har Viborg haft en langvarig position som det primære magtcentrum i Jylland. Viborg bys historie er derfor en væsentlig del af Danmarkshistorien og her har vigtige institutioner og handlinger som landsting og kongehyldninger taget plads. Pilgrimme på rejse gennem Skandinavien og Europa har lagt vejen forbi det religiøse sted, og handlende har fulgt hærvejen til og fra byen.

Visualiseringer: Marianne Levinsen Landskab og Kvant1

Forslaget arbejder med, på flere planer, at levendegøre og formidle historien og den betydningsbærende kulturarv, som findes i Domkirkekvarteret. Ud over at fremkalde og styrke eksisterende spor og mindesmærker foreslår vi f.eks. trinbræt og tidslinjer i belægningen til at formidle steder og begivenheder. Muslingeskalsmotivet, der er knyttet til pilgrimstraditionen, er f.eks. indlagt til en mere subtil tydning i udformningen af vandposten. Stænderpladsens historiske funktion som et samlingssted har været udgangspunktet for funktionaliteten og formgivningen af pladsen.

At styrke og formidle overgangene mellem de forskellige rum, både fysisk og visuelt, ser vi som en væsentlig nøgle til støtte for områdets oplevelsesmæssige kvaliteter. De mange lag af historien, delområdernes forskellighed, de åbenlyse beplantnings- og sansemæssige værdier skal fremkaldes og styrkes hver for sig og bindes sammen af inviterende og så vidt muligt tilgængelige overgange, der naturligt leder rundt i Domkirkekvarteret.

Kvarteret har potentiale til at blive et genopdaget og attraktivt område for byens borgere, og samtidig være en ny styrket national og international destination; et historisk, unikt og attraktivt byrum med oplevelser der byder sig til for besøgende og i relation til hverdagslivet i Viborg.

Illustration: Kvant1

Relaterede projekter