Danevirke Museum

Danevirkes voldanlæg fremtræder som linjer gennem landskabet. Et terræn, en rumlig landskabelig markering af det som engang var en grænse mellem nord og syd. Græsklædte og bevoksede med træer, afgrænset af voldgrave og gennemskårede af vejanlæg og omkranset af dyrkningsmarker, bebyggelse og vor tids tilføjelser, former voldene på samme tid et konkret landskab og en abstrakt fortælling i tid og rum.

Sted

Danevirke, Tyskland

Samarbejdspartnere

Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S Regnestuen A/S Ekolab A/S

Bygherre

Sydslesvisk Forening (SSF)

Type

1. præmie i konkurrence

Rolle

Underrådgiver

Status

Under projektering

Visualisering: KVANT1

Hovedvolden fremtræder på dele af strækningen som mægtige anlagte skrænter i det gennemgående flade terræn. Forstærket af voldgrave og af velvoksede gamle træer giver voldene på disse strækninger et visuelt og fysisk indtryk af kraftfulde og rumligt markante voluminer i landskabet. Andre steder synes voldene kun som en svagt forhøjet linje, som tegner en kunstig horisont gennem det flade landskab. Dyrkningsmarker, markante skovstykker og frit voksende træer fastholder det landskabelige rums udstrakte dimensioner, og giver perspektiv til fortællingen om voldenes storslåede kraft – både som et kontinuerligt udbygget forsvarsværk og den historiske grænse mellem nord og syd, men tillige om variationerne i det landskab som de forskellige tiders voldanlæg er tilpasset henover det Slesvigske pas. Karakteristisk for landskabets udtryk er også vor tids tilføjelser med landbrugets bygningsanlæg placeret i læ for vinden, tæt knyttet til og underordnet skovstykker og markante beplantninger. Skovstykker og bygninger er knyttet sammen som hinandens støttepunkter i et landskab med vidder, lange kig og nuancer i den grønne flade af hhv. dyrkningsmarker, engstykker med højtvoksende græs, græsningsenge og voldenes grønne konturer. I de umiddelbare omgivelser omkring Danevirke museum, i krydsfeltet mellem hovedvolden og Hærvejen, søger vi i lighed med det store landskabs karakteristik at fremkalde det enkle og udtryksfulde møde mellem voldens form, fladens sammenhængende udtryk og udstrækning, skovstykkets volumen og bygningens placering i en niche, tæt knyttet til og skalamæssigt underordnet skovbrynets væg.

Visualisering: KVANT1

De nære landskabelige elementer og idè.
De foreslåede landskabelige elementer omkring det nye Danevirke museum er enkle og nedtonede og har som mål at skabe et roligt og homogent areal mellem volden, porten, det nye museum og stien der leder videre til den blotlagte Valdemarsmur samt Skansen. Bygningen tilpasses terrænet nænsomt ved at ”trykke” sig let ned i forhold til den eksisterende skrænt langs skovbrynet, som i dag er fastholdt og omkranset af et stengærde. Arealet foran museets hovedindgang er så vidt muligt etableret med ”sømløse” overgange, der får flows og flader til at smelte sammen. Intentionen er at koble de nære arealer til den større landskabelige sammenhæng, så voldenes forløb og formationer kan opleves i visuel sammenhæng med landskabets flader, græsnings- og dyrkningsarealer. De udstrakte og enkle landskabsrum har dybde og perspektiv og medvirker til forståelsen og oplevelsen af det enorme landskab, som voldene og historien omkring Danevirke indskriver sig i. For at opnå denne enkelhed etableres en sammenhængende græsflade mellem volden, porten og den nye bygning kun afbrudt af stien, der forbinder fra parkeringspladsen til indgang og til den arkæologiske park. Græsarealet nærmest vejen foreslår vi uklippet idet denne lille forskydning af græsfladens højde vil dække for udsyn til asfaltvejen og dermed skabe visuel sammenhæng på tværs af vejen til græsningsarealerne, der leder blikket langs hovedvolden i retning af Thyraborg. Den eksisterende stiforbindelse, der leder til den arkæologiske park fortsættes langs bygningen og kobles naturligt til via ny fodgængerovergang til det eksisterende parkeringsanlæg på modsatte side af vejen.

En træbro/boardwalk leder tilgængeligt fra stiforbindelsen til hovedindgangen. Indgang til multirum og administration markeres med træsveller i terræn. En pigstensbelægning armeret i græs leder regnvandet fra bygningen til opsamling. Enkelte, store solitære egetræer placeres som holdepunkter, der sammen med det eksisterende kastanjetræ spænder rummet omkring museet ud. En cirkulær træbænk placeres ved stien, der leder til hovedindgangen og fungerer som et mødested, et samlingssted – en invitation til at entrere området fra Ochsenweg og fra p-pladsen. Legeelementer til børn, et ’playscape’, er foreslået placeret på et afgrænset areal i relation til en niche i voldens forløb.

Visualiseringer: Kvant 1
Illustrationer: Marianne Levinsen Landskab

Visualisering: KVANT1

Relaterede projekter